//
estás leyendo...
Economía Mundial

Hyman Minsky, l’economista del moment (I)

Marcel Coderch i Collell
Doctor enginyer de telecomunicacions

Hyman P. Minsky (1919-1996) era considerat fins fa poc un economista heterodox, i era gairebé desconegut fora dels cercles anomenats post-keynesians. De jove va abandonar els estudis de matemàtiques per fer un doctorat en economia a Harvard, on va tenir a Leontief i a Schumpeter com a mestres. Va ser professor a la Washington University, i a la seva mort el New York Times va dedicar-li un afectuós obituari en el que el qualificava de “keynesianista radical, i tanmateix ben considerat a Wall Street”.

Des de principis dels 80, Minsky es va mostrar contrari a l’onada de desregulacions promoguda per l’administració Reagan i va advertir de la fragilitat dels mercats financers, plantejant el que es coneix com la Financial-Instability Hypothesis (Hipòtesi d’Inestabilitat Financera). Aquesta hipòtesi sobre el funcionament dels mercats és del tot contrària a la Efficient Market Hypothesis (Hipòtesi de la Eficiència dels Mercats), que és la que han estat defensant fins fa ben poc la majoria de col·lectius d’economistes professionals, especialment els seguidors de les teories liberals de Hayek i Friedman, i també els neoclàssics que utilitzen la teoria general de l’equilibri com a eina bàsica d”anàlisi.

Segons els neoclàssics i els neoliberals, els mercats són eficients (gairebé per definició) i per tant, la valoració que fan dels actius en cada moment és la millor que es pot fer amb la informació disponible. A llarg termini, els mercats tendeixen a l’equilibri i arriben a uns preus que resulten en una assignació eficient i òptima dels recursos econòmics. Qualsevol intervenció estatal en els mercats, lluny de resoldre cap problema, entorpeix l’eficiència dels mecanismes de mercat i és, per tant, contraproduent.

Ben al contrari, diu Minsky, els mercats financers capitalistes són inestables per naturalesa i sense una regulació curosa, i que evolucioni al mateix ritme que les innovacions financeres, s’autodestruirien per la creació de successives bombolles de deute seguides de recessions i depressions, més pronunciades en cada cicle econòmic. Quan les coses van bé i les empreses i els particulars disposen de més cash-flow del que necessiten per amortitzar els seus deutes, es desenvolupa una eufòria especulativa que els porta a adquirir més actius, augmentant progressivament el seu deute, fins que els costos financers són superiors als ingressos disponibles.

Mentre els actius continuen pujant de preu per l’augment de demanda que genera l’endeutament generalitzat, els pagaments d’interessos es capitalitzen i es financen amb més deute, perquè tothom pensa que podrà liquidar-ho tot plegat quan vengui l’actiu finançat, fins i tot amb un guany important. Però tard o d’hora, i per una o altra raó, la bombolla esclata, el preu dels actius cau, i es produeix una crisi d’insolvència generalitzada i una recessió (o depressió), de la que només es pot sortir-ne amb un llarg període d’alta inflació que rebaixi el cost efectiu dels deutes (que no estan indexats a la inflació), i es reparteixi d’aquesta manera el cost de la crisi entre tota la població, hagi o no participat de la eufòria especulativa. Quan l’economia es recupera, s’inicia un nou cicle.

Per motius obvis, Hyman Minsky ha estat darrerament recuperat de l’oblit per la premsa financera internacional, i també per Emilio Ontiveros en un recent article al suplement Negocios de El País, titulat “A las finanzas no se las puede dejar solas”.

A la segona part del post resumirem els punts de vista de Minsky sobre l’abast i les limitacions que al seu parer haurien de tenir els mecanismes de mercat en una economia moderna, i comentarem la transcendència del fet que tant el Wall Street Journal com el Financial Times, i també el professor Ontiveros, s’hagin fet ressò d’unes idees considerades fins fa ben poc molt allunyades de la centralitat del discurs econòmic convencional.

Anuncios

Comentarios

Aún no hay comentarios.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Anuncios

Categorías

A %d blogueros les gusta esto: