//
estás leyendo...
Economía Mundial

Pensions assegurades a Noruega

 
Les noves generacions neixen en plena època del miracle econòmic noruec
Josep Coll
Oslo (Noruega), lector corresponsal, Diario La Vanguardia…
En Catalán…

La OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) acaba de publicar un Informe sobre Noruega que, paral·lelament a la seva orientació econòmica, aporta idees que amb tota seguretat seran un tema de viva discussió política durant la campanya electoral per renovar el Parlament d’aquest país, a finals de l’any 2009.

Segons aquest informe, serà molt positiu per l’economia noruega que l’Estat no incrementi i sigui prudent en l’ús de l’important volum de diners acumulats pel Fons del Petroli. Recomana també, com a projecte important, la introducció el més aviat possible d’una reforma en l’actual sistema de pensions amb la finalitat de que un elevat número de persones continuïn treballant durant més temps.

Sembla que el govern Socialista–Verds de Noruega ja havia llençat la tovalla, donant la impressió de què donava com a perdudes les eleccions parlamentaries de l’any vinent. En aquests moments de pessimisme hi ha motius per creure que haurà rebut l’informe de la OCDE com l’arribada d’una pluja de maig, i una inspiració en la lluita per conservar el poder. Recordem tot seguit que la seva política sempre ha consistit en fer un ús molt moderat de l’enorme capital acumulat durant més de 30 anys, procedent de la producció d’hidrocarburs al Mar del Nord.

La controvèrsia política més profunda entre els dos bàndols polítics noruecs va precisament relacionada amb l’ús que s’ha de fer del Fons del Petroli. En l’àmbit dels conservadors, el Partit Progressista (Fpr) ataca insistentment al govern, acusant-lo de no voler usar més diners procedents del Fons per la millora dels ferrocarrils, les carreteres, la sanitat, etc. Proposa, al mateix temps, reduir els impostos, i ofereix als noruecs una nova manera de viure, millor que l’actual, introduint un increment en l’ús dels beneficis procedents del petroli. Es a dir, exactament el contrari del que recomana l’informe de la OCDE.

Si recordem que aquest partit de dreta compta amb el suport d’una tercera part de la població, es veurà que no representa una força política menyspreable. Afegint-hi els vots dels seguidors del Partit Conservador (H), ambdues formacions juntes podrien derrotar als Socialistes–Verds. Aquest segon partit seria no obstant un element moderador, per no estar totalment d’acord en un increment elevat en l’ús del capital acumulat pel Fons del Petroli.

Noruega es troba avui a la cúspide de la més llarga i fantàstica conjuntura dels últims 30 anys, i una demostració d’això és el volum del Fons del Petroli, considerat com un dels fons més grans del món. Els ingressos procedents de les rentes obtingudes pel petroli representen uns 80 bilions anuals de Corones Noruegues. Recentment s’ha canviat el seu nom per un altre més atractiu: Fons de Pensions de l’Estat a l’Exterior, entitat inicialment creada a principis de la dècada dels anys 1990.

Amb aquests ingressos, que no fan més que augmentar degut a l’increment del preu del carburant, s’han assegurat les futures pensions dels ciutadans noruecs. També resulta important recordar que amb les rentes procedents del Fons, es cobreix una part important dels pressupostos anuals destinats el sector públic.

Es difícil diagnosticar com avui hauria sigut Noruega, si no es pogués comptar amb l’enorme aportació econòmica procedent de la explotació d’hidrocarburs. Sense la contribució de les rendes del 4%, procedents del Fons del Petroli, els impostos de valor afegit d’aquest país serien un 10% més alts. No cal dir que això repercutiria pesadament sobre les espatlles dels consumidors.

El tema del Fons de Pensions es considera aquí com una qüestió tant delicada que resulta prudent mantenir-la fora de la vida parlamentaria, a fi de que cap partit polític pugui tenir la temptació d’entrenar-se com economista nacional i internacional. Aquest és el motiu pel que el Ministeri d’Economia està políticament desconnectat del Fons de Pensions, que és qui decideix i determina el camí de les inversions procedents dels hidrocarburs, basant-se sempre amb criteris totalment econòmics.

Aquesta entitat encarregada de l’administració dels ingressos procedents dels hidrocarburs s’ha fet responsable de totes les inversions a l’exterior. Compta amb 178 economistes, cadascun d’ells administra un dipòsit de 12 bilions de Corones i és, al mateix temps, responsable d’un bilió de Corones diàries per efectuar noves inversions. Són ells qui determinen les companyies estrangeres idònies en les que s’ha d’invertir capital.

Noruega és avui un dels països més rics del món, amb l’avantatge de tenir un població reduïda. Teòricament doncs, cada noruec és una persona rica. Aquesta situació econòmica li ha permès adoptar actituds polítiques difícilment comprensibles, com el fet de no voler formar part directa de la Comunitat Europea, posició política poc comprensible, superficial i poc solidària. En aquest cabàs ideològic hi podríem posar a joves i vells, de totes les capes socials, que donen majoria a aquesta opció.

Les persones de certa edat comprenen que el moment econòmic pel que passa Noruega és una benedicció, en la que abans mai podien haver somniat. En contrapartida, les noves generacions creuen majoritàriament que aquesta situació privilegiada és normal. Pocs d’ells assumeixen que ni els seus pares, ni els seus avis, havien conegut una època de benestar econòmic com la d’avui.

Potser seria necessari que aquesta afortunada i feliç joventut d’avui intentés recuperar la memòria històrica, a fi de comprendre el que realment representa haver nascut en plena època del miracle econòmic noruec.

Anuncios

Comentarios

Aún no hay comentarios.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Anuncios

Categorías

A %d blogueros les gusta esto: